Dit Indre Apotek

 

Vi tager systemet for givet, når vi ikke er ængstelige, stressede, afhængige eller på anden vis udfordrede. Det har et ret vigtigt job. Vi agerer i overensstemmelse med det – og så resetter vi og fortsætter som hidtil. Moving on. Nothing to see here.


Som en del af dit komplekse og dybt fascinerende stress-system finder du de hormoner, der er involveret i stress, angst.... ”frys, flugt, kæmp”… og på den anden side; de hormoner der er skaber velvære, ro, nydelse, nærvær. Dit Indre Apotek.  

Du kan altid åbne døren ind til Dit Indre Apotek og få adgang til en hel overflod af lækkerier, der skaber den mest fantastiske transformation i dig.  

Der findes usandsynlig mange forskellige tilgange til at arbejde med hormoner og jeg understreger altid, at jeg jo faktisk ikke er uddannet endokrinolog – eller har nogen anden form for sundhedsfaglig uddannelse. Men jeg ved en hel masse om, hvordan stresshormoner påvirker os – og hvad der er endnu vigtigere; hvordan vi kan bruge vores yogapraksis til at skabe en bevidst forandring.

Lad os bare begynde i det sympatiske system. Som i virkeligheden er meget lidt sympatisk – faktisk snarere lidt af en kælling. Nogle gange i hvert fald.

Stadier af stress kan opleves lige fra; Jeg er en smule stresset, det har været en lang dag. Til; Jeg hader min krop, hvorfor tog jeg overhovedet afsted, jeg burde gøre ”det” i stedet. Til; fuldkommen ude af stand til mentalt og følelsesmæssigt at være til stede, helt fortabt i smerter fra fortiden, frygt og bekymringer for fremtiden og alt derimellem.

Det sympatiske system er der for at beskytte os! Og hvis du er heldig, så er der fuldkommen balance i dit system, så det virker efter hensigten. Optager information, øger rytmerne i kroppen efter behov, tillader dig at aktivere ”frys, flugt, kæmp” mekanismen, når det er nødvendigt – for uden besvær at falde til ro og vende tilbage til homøostase, når en given situation er afværget og overstået.

 

Hvis du er her og læser dette, så er det mit gæt, at du ikke oplever den balance – eller i hvert fald også har oplevet det modsatte.

 

Vi tager systemet for givet, når vi ikke er ængstelige, stressede, afhængige eller på anden vis udfordrede. Det har et ret vigtigt job. Vi agerer i overensstemmelse med det – og så resetter vi og fortsætter som hidtil. Moving on. Nothing to see here.

MEN… Hvis du, af en hvilken som helst grund, har et overbelastet stress-system, så kan det være… Nåh ja, lad os bare være ærlige; uvenligt. Indstillet til at overreagere og konstant være ”på”.

Når vi er stressede og ængstelige oplever vi, i en kontekst af anvendt yogisk videnskab, 3 hormoner der oversvømmer hjernen og kroppen for at aktivere en respons i det sympatiske system; Kortisol, Adrenalin & Testosteron. Hormonerne for” kæmp, frys, flugt!”

Kortisol er det mest kraftfulde stress-hormon og er i for store mængder forbundet til stort set alle somatiske sygdomme. Kortisol slår altid pjalterne sammen med adrenalin, der frigives i binyrerne, hæver din puls & sender styrke ud i dine muskler OG testosteron, der i forbindelse med stress er forbundet med vrede, aggression og en højere, vredere stemmeføring.

Tilsammen overvælder den trio din hjerne, så din evne til at tænke rationelt og fornuftigt hæmmes. Det er en farlig cocktail, men den er værd at være opmærksom på og opdage nuancerne i… for når du bliver bevidst om nuancerne og den specifikke respons i DIN krop, så kan du aktivt vælge at gøre noget andet.

 

Du kan lære at hviske blide og beroligende ord til dit stress-system. Skabe ro. Bevæge dig. Trække vejret. Strække dig og skabe udvidelse, så du kan opleve forandring.

 

På den anden side findes nemlig det blidt berusende PARA-sympatiske system, der tillader dig hvile, ro, fordøjelse, nærvær & glæde. Her har du en sand gaveregn af andre fabelagtige hormoner og neurotransmittere til din rådighed.

For eksempel serotonin, dit naturlige anti-depressiv, der frigives ved bevægelse i maveregionen. Det siges, at 95 % af serotonin i vores kroppe skabes i mave-tarm system og f.eks. sufi-kredse giver dig adgang til den helt sublime tryghed, som serotonin kan skabe i kroppen. Dopamin & Endorfin er bare 2 af de andre hormoner, som vi aktivt arbejder på at frigive igennem en yogatime og i den blødgørelse af vores system, sker der noget helt magisk.

Du får lov til at opleve stilhed. Nærvær. Bliss. Nydelse og forbundethed. Måske endda til noget, der er større end dig selv.

 

I Kundalini Global har vi altid en intention om at skabe transformation. En af de måder vi gør det på er ved meget bevidst at bevæge os på måder der åbner døren til vores ”Indre Apotek”, så vi frigiver lækre hormoner og neurotransmittere, der radikalt forandrer vores kropslige og følelsesmæssige tilstand.

Det lyder for godt til at være sandt, men det er helt faktuelt og noget af det, der gør Kundalini Global til en helt særlig praksis. En spirituel praksis, der er funderet i en videnskabelig forståelse af kroppens komplekse stress system.

Som Kundalini Global Yogalærer er det min fornemmeste opgave at guide dig ind i oplevelsen af de forskellige hormonelle forandringer, som du selv kan skabe. I efteråret og vinteren 2022/23 afholder jeg 3-4 workshops om ”Dit Indre Apotek”. Hold øje her på siden – eller skriv dig op til mit nyhedsbrev for at modtage informationer.

MØS

Tina Maria

Forrige
Forrige

Dopamine-Scavengers

Næste
Næste

10 ting du nok ikke vidste om mig