Dopamine-Scavengers

 

Når du er stresset og ængstelig længes du (eller i hvertfald din hjerne) efter dopamin. I enhver form… og ofte er vi som mennesker villige til at forlade os selv for at få det. Vi dulmer ubehagelige følelser ved at drikke, spise, ryge, spille hazard, tage stoffer, søge anerkendelse, people-please, flirte… have sex… scrolle igennem instagram og blive fanget i et dybt, timelangt, reel-helvede ?! Anyone…? 😅🙈


“We are all dopamin scavengers.” Sådan sagde min vidunderlige lærer Carolyn den allerførste dag jeg mødte hende.

 

Jeg grinte lidt… men faktisk har hun ret. Vi er alle på jagt efter dopamin. Hele tiden.

 

Vi craver det særligt, når vi er stressede og ængstelige eller har en afhængig personlighed. Sandheden er nok, at de 3 ting om ofte hænger uløseligt sammen… og faktisk (hvis du nu skal være helt ærlig?) så har langt de fleste af os ret personligt kendskab til en eller flere af de kategorier. Stress. Angst… Afhængighed? Eller hvad…

Og DET forvandler os ind imellem til  glubske ådselædere, der er villige til at finde dopamin alle steder… selv i det mest klistrede mørke.

Dopamin er ret fantastisk. Det er den gigantiske, velsmagende og tryghedsskabende gulerod af belønning, der udløses i dit system, når du har gjort noget godt for dig selv… Desværre er det også den gulerod af belønning der udløses, når du misbruger 🤷🏼‍♀️

 

Velvære og Stilhed

Når du er stresset og ængstelig længes du (eller i hvertfald din hjerne) efter dopamin. I enhver form… og ofte er vi som mennesker villige til at forlade os selv for at få det. Vi dulmer ubehagelige følelser ved at drikke, spise, ryge, spille hazard, tage stoffer, søge anerkendelse, people-please, flirte… have sex… scrolle igennem instagram og blive fanget i et dybt, timelangt, reel-helvede ?! Anyone…? 😅🙈

Oplevelsen af dopamin i kroppen er præcis det. Ro for en stund. Stilhed for en stund. Velvære. Overgivelse til uuuuuuhhhmmmm….

I en kropsbevidst og yogisk sammenhæng vil jeg tilføje, at udløsningen af dopamin i kroppen kan opleves som en slags udvidelse. Fysisk udvidelse, men også en oplevelse af mere plads til at holde os selv og få en fornemmelse af rummelighed i tanker og følelser.

Netop DET gør også dopamin til et stof der skaber vaner – og uvaner. For vi bliver ved med at vende tilbage til den adfærd, der i første omgang skabte følelsen i kroppen. Vi higer efter det. Vi trænger til det. Fordi dopamin forandrer vores oplevelse af at være tilstede i vores egen krop.

 

Og gæt engang, hvor det er nemmest af hente det?

 

Ding Ding Ding… Jeps. Du har ret. Udenfor dig selv! I misbrugslignende adfærd… Som i øvrigt kan tage en hvilken som helst form.

 

Mine ”drugs of choice” var (I vilkårlig rækkefølge); mad (især sukker), people-pleasing/anerkendelse, flirt… netflix… shopping (åååååhhh hvor kan man glemme følelsen af forkerthed, når man fylder en indkøbskurv på Boozt.com… du skal ikke kigge så underligt på mig – du ved, hvad jeg taler om 😉).

På yogamåtten

I anvendt yogisk videnskab hænger dopamin meget sammen med forståelsen af fascierne, for når vi strækker de store fascie strøg i kroppen, så frigiver vi dopamin. Det sker kun hvis vi bevæger os langsomt og roligt eller holder en stilling og giver efter.

Som når vi strækker hele forsiden af kroppen i en Kundalini Global time og boooom… mærker det fuldstændig magiske første HIT af dopamin.

Selvom jeg nu ved, hvordan jeg kan rumme de ubehagelige følelser og frigive dopamin på sunde måder, så jeg ikke forlader mig selv, men i stedet forbliver nærværende og i ro, så skal jeg alligevel hver eneste dag være opmærksom -  regulere mine triggere og forblive bevidst.

Vi vænner nemlig hurtigt tilbage til gamle mønstre og afhængighed, fordi vi ikke kan holde ud at være med os selv og de ubehagelige følelser. Det er ikke raket-videnskab… men det kan være enormt svært at få øje på mønstrene og ikke mindst virkelig svært at blive bevidst om de bagvedliggende årsager til dem – og så i øvrigt aktivt vælge at gå en anden vej.

 

For der er en anden vej ❤️

 

Yoga, Mindfulness og dyb forståelse af kroppens komplekse stress system er min vej. Det er den vej jeg deler, når jeg guider dig hjem til dig selv i hver eneste session her i mit yogastudie.

 

Nysgerrig?

 

Så afholder jeg en Workshop om ”Dit Indre Apotek” den 19. november kl. 9-13 her i Kjul. Du kan tilmelde dig her på hjemmesiden.

MØS

Tina Maria

(P.s. Jeg kan anbefale at læse bogen “dopamine nation” hvis du trænger til mere viden og ønsker dybere indsigt. )

Forrige
Forrige

Tæskelækre Tolerance Vindue

Næste
Næste

Dit Indre Apotek