Tæskelækre Tolerance Vindue

 

Livet sker i bølger. Du kan ikke styre de bølger.  

Faktisk har du absolut ingen kontrol – hverken over livet eller bølgerne. Men du kan lære at ride på bølgerne. Du kan lære at observere der, hvor bølgerne bryder og lade dig flyde lidt med… uden at miste fodfæste og blive trukket med ned i dybet.


 

Det er ingen hemmelighed, at jeg er dybt optaget af at forstå, hvad der sker i krop, sind & sjæl, når vi er stressede, angste eller bliver traumatiseret i den ene eller anden form. Jeg er optaget af at forstå, hvorfor vi gør som vi gør, når vi er pressede og hvordan det kan føre til afhængighed og lidelse.

Alt hvad jeg har læst og studeret og uddannet mig indenfor i løbet af de sidste 5-7 år har på en eller anden måde ført hertil. Til en dyb fascination af det vi kunne kalde for ”Kroppens Komplekse Stresssystem”.

Jeg er optaget af det, fordi jeg elsker at gå på opdagelse og lære nyt.

I mødet mellem den meget videnskabelige forståelse af det her helt vildt interessante system og yogaens mere livsfilosofiske og esoteriske tilgang til den menneskelige oplevelse, sker der noget spændende. Noget der er nærmest  alkymistisk i sin magi og som åbner døren til at skabe ikke bare forståelse, men også dyb og vedvarende transformation.

SELVFØLGELIG udspringer min fascination også af et behov for at forstå mine gamle angstprægede og afhængighedsskabende mønstre. Mærke mit eget mørke, skabe forandring i min egen oplevelse af at være menneske og på vejen forvandle lidt af den viden til en kropslig visdom. Selvfølgelig.

… og selvfølgelig brænder jeg for at dele det med andre, der måske har samme behov. Selvfølgelig 😉

Så! I dag vil jeg forsøge at dele noget SUPERinteressant med dig, som en klog mand ved navn Dr. Dan Siegel engang satte navn på for første gang.

 

Tolerance Vinduet

Der tilbyder en lettilgængelig forståelse af din ”arousal” og som er dybt forbundet med regulering af dit nervesystem.

Meget meget simplificeret, så fortæller teorien dig noget om, hvordan din arousal er – og om den er ”optimal”. Det vil sige om du er i stand til at agere hensigtsmæssigt på givne situationer, om du kan mærke empati, om du føler dig nærværende, rolig, i balance og i stand til at mærke dine og andres grænser. Altså… dit ”tolerance vindue”. Der hvor du føler dig tryg og godt tilpas.

Når du ikke befinder dig indenfor tolerance vinduet, kan du enten være i HYPERarousal eller HYPOarousal, der på mange måder er hinandens modsætninger – og samtidig begge helt naturlige reaktioner på stress.

Forståelsen af tolerance vinduet er interessant, fordi det ikke er en ”fast størrelse”. Når du udsættes for en traumatisk episode eller f.eks. langvarig mikro-stress, så kan dit vindue blive mindre… og mindre… og mindre… Faktisk kan det blive så snævert, at du stort set konstant befinder dig i enten HYPER- eller HYPOarousal. Ude af stand til at fungere optimalt. Ude af balance og… nårh ja… lad os da bare være hudløst ærlige… i lidelse 🤷🏼‍♀️

Der hvor du bare overlever, men aldrig sådan rigtig føler dig levende 🤷🏼‍♀️

Håbet er Lysegrønt 

Det er sq ikke særlig fedt at leve et liv, hvor man er i sine følelsers vold! Eller måske snarere i sit nervesystems vold? 😅

Det er en evig og daglig kamp for at finde den mindste smule tryghed og så kommer vi meget nemt til at søge efter den tryghed i de mest mærkelige former. Det er her dopaminen og afhængigheden kommer i spil (hvis du ikke allerede har læst “Dopamine Nation”, så skynd dig at sætte den på ønskesedlen til jul). For hvordan i alverden skal vi ellers overleve? Hvis ikke vi kan skabe bare illusionen af tryghed i små momenter?

MEN… I ethvert mørke findes der lys og håbet er faktisk lysegrønt! Du kan nemlig skubbe til siderne i dit vindue og gøre det større igen. Trække vejret lidt dybere… brede armene lidt ud… bevæge dig lidt mere frit…

(imens jeg skriver de ord, kan jeg næsten fysisk mærke det dybe lettelses suk, der kommer af at mærke den udvidelse og finde bare lidt mere ro.)  

Der findes ret enkle og fine redskaber til at selvregulere og berolige dit system, så du nænsomt, stille og roligt skaber større og større tryghed. Grounder og får forbindelse til en rolig kerne i dig.

For det er muligt at udvide tolerance vinduet. Det sker ikke over natten. Det er ikke som at knibse med fingrene og “voila” er du pludselig helt velreguleret og nice. Det kræver tid, dyb bevidsthed og vilje til at skabe forandring. Men så kan det til gengæld lade sig gøre og det kan give dig den mest vidunderlige følelse af overskud.

 

Du vil langsomt kunne skabe integration af hele dig - også de dele af dig, der bliver trigget og som skubber dig ud af balance.

 

Du kan lære DIT helt personlige tolerance vindue at kende (skabt af dit levede liv, med alt hvad det er), så du ved præcis hvad, der kan presse dig udenfor det. Ikke fordi du nødvendigvis skal undgå de situationer eller mennesker, men fordi det kan give dig indblik i, hvornår du har særligt behov for selvomsorg og selvregulering.

Ikke fordi du så skal slå dig selv i hovedet med den opfattede “svaghed”, men for at du kan UNDGÅ at slå dig selv i hovedet med det (bare lige for at slå det helt fast… det er IKKE en svaghed. Det er bare dig… en helt naturlig del af dig!).

 

Livet sker i bølger. Du kan ikke styre de bølger.

 

Faktisk har du absolut ingen kontrol – hverken over livet eller bølgerne. Men du kan lære at ride på bølgerne. Du kan lære at observere der, hvor bølgerne bryder og lade dig flyde lidt med… uden at miste fodfæste og blive trukket med ned i dybet.

Kundalini Global Yoga har været min vej til at forstå mit tolerance vindue; skabe udvidelse i det og give mig selv plads til at ånde, sprede armene lidt og bevæge mig friere – ride på bølgerne og virkelig leve 🤩🥰

 

Du kan jo komme og prøve😘

Forrige
Forrige

Binær/Non-binær Verdensbillede?

Næste
Næste

Dopamine-Scavengers